Wij raden aan om linnen gordijnen altijd professioneel te laten stomen. Het meeste vuil op gordijnen ontstaat door roetvlekken van kaarsen die te dicht bij de gordijnen staan. Houd hier rekening mee als je jouw gordijnen mooi en schoon wil houden. Voor het regelmatig reinigen van gordijnen bieden wij een onderhoudsservice aan voor €19,95 per maand.
Linnen is een sterk en duurzaam materiaal. Hierdoor kun je linnen voor veel verschillende doeleinden gebruiken:
Gordijnen
Ongevoerde linnen gordijnen geven een bijzonder effect doordat de gordijnen subtiel licht doorlaten. Voor een verduisterend effect kun je linnen gordijnen laten voeren. Je kunt linnen gordijnen ook gebruiken voor de bekleding van een hemelbed of een linnen gordijn gebruiken om een bepaald deel van een kamer af te sluiten.
Stoffering
Linnen pilt niet, stoot vuil af en is zeer slijtvast. De stof kan daarom goed gebruikt worden om meubels te bekleden.
Beddengoed
Linnen is heel geschikt voor beddengoed: het is zacht, hypoallergeen en het heeft temperatuurregulerende kwaliteiten, waardoor het ons in de zomer koel houdt en in de winter warm. Ook is linnen vochtafdrijvend, wat ook prettig is bij het slapen.
Kleding
De voordelen van linnen beddengoed gelden ook voor linnen kleding. Vooral in de zomer is linnen kleding ideaal. Het houdt ons koel (je lichaamstemperatuur daalt door het dragen van linnen) en het drijft vocht af bij het transpireren.
Tafelkleden
Een linnen tafelkleed gaat lang mee en is vuilafstotend. Een linnen tafelkleed wordt bij iedere wasbeurt mooier en zachter en geeft je tafel een rustieke en natuurlijke look.
Servetten
Linnen servetten maken een gedekte tafel mooi af. Ook bij servetten komt het goed van pas dat linnen vuilafstotend is.
Handdoeken
Linnen handdoeken zijn misschien niet de meest voor de hand liggende optie voor handdoeken, maar ze drogen snel en ruiken daardoor vrijwel altijd fris.
Bij het opmeten van gordijnen moet je met een aantal dingen rekening houden: welke plooi de gordijnen hebben, waar de gordijnrails of -roede hangt en tot waar je wil dat de gordijnen reiken:
De breedte opmeten:
Hangt er al een gordijnrails of -roede? Neem de breedte van de rail en vermenigvuldig deze maat afhankelijk van de plooi. Hangt er nog geen rails of roede? Tel dan aan beide kanten 10 tot 20 cm bij het raam. Dit getal vermenigvuldig je afhankelijk van de plooi:
Bij een enkele plooi: Een enkele plooi is de meest gebruikelijke plooi bij gordijnen. Bij een enkele plooi bereken je 1,5 tot 2 x de breedte van de gordijnrails.
Bij een dubbele plooi: Een dubbele plooi geeft een luxe effect aan gordijnen. Hier reken je 2 tot 2,5 x de breedte van de gordijnrails.
De lengte opmeten:
Als je twijfelt waar je de rails of roede moet plaatsen is het goed om te onthouden dat je kamer hoger lijkt als je je gordijnen hoger hangt. De gordijnen moeten in ieder geval 10 tot 15 cm boven het raam hangen.
Meet voor de lengte van de gordijnen aan beide kanten van het raam, vanaf het hoogste punt van de rails of roede. Houd er rekening mee dat veel oude huizen niet waterpas zijn. Bepaal waar je wil dat de gordijnen vallen:
Tot net boven de vloer: trek 1 cm af van de gemeten lengte
Tot op de vloer: tel 1 cm bij de gemeten lengte
Slepend op de vloer: tel 5 cm bij de gemeten lengte
Bij hoogpolig tapijt: trek 2 tot 3 cm af van de gemeten lengte
Tot de vensterbank: meet tot de vensterbank en trek 1 cm af van de gemeten lengte
De manier waarop je gordijnen ophangt hangt af van waar je de gordijnen aan bevestigt. Er zijn de verschillende manieren om een gordijn op te hangen:
- Een gordijnroede: een gordijnroede is een ronde stang die aan de muur wordt gemonteerd en waar de gordijnen aan hangen door middel van ringen. Deze ringen kunnen in de gordijnen zelf zijn gestanst, of de ringen hebben nog een klein ringetje aan de onderkant waaraan je gordijnhaken aan kunt bevestigen. Een gordijnroede geeft over het algemeen een klassieke uitstraling.
- Een gordijnrails: Een gordijnrails wordt aan de muur of het plafond bevestigd en heeft kleine ringetjes waar je gordijnhaken aan kunt bevestigen. Dit is de meest gebruikelijke manier van gordijnen ophangen. Het voordeel van gordijnrails is dat ze kunnen worden gebogen, zodat ze mooi rondom het raam hangen.
- Een railroede: Een railroede is een gordijnrails met de look van een gordijnroede. Railroedes kunnen ook aan het plafond worden bevestigd en kunnen ook worden gebogen.
Wat heb ik nodig om gordijnrails of een gordijnroede op te hangen?
- Gordijnen
- Rails of roede
- Schroeven
- Pluggen
- Ijzerzaagje
- Potlood
- Boormachine met betonboortje
- Schroevendraaier
- Meetlint
Een gordijnroede met losse ringen:
Stap 1: Meet hoe lang de roede moet zijn en maak zonodig de roede op maat met een ijzerzaag.
Stap 2: Bepaal de positie van de roedesteunen. Hou hierbij in gedachte dat de gordijnen niet verder open kunnen dan deze roedesteunen.
Stap 3: Boor gaatjes in de muur waar de roedesteunen moeten komen. Bevestig de roedesteunen aan de muur, door middel van schroeven.
Stap 4: Hang de roede aan een zijde in de roedesteun en doe alle gordijnringen om de roede heen. Hang nu de andere zijde van de roede in de roedesteun.
Stap 5: Bevestig de gordijnen aan de roede.
Een gordijnrails of railroede:
Stap 1: Meet op hoe lang de gordijnrails moet zijn. Dit is meestal aan beide kanten zo’n 10 tot 20 cm langer dan het raam (dus bij elkaar 20 tot 40 cm). Zaag de rails met een ijzerzaag tot de juiste lengte.
Stap 2 (plafondrails): een plafondrails moet ongeveer 7 centimeter van het raam hangen. Teken een lijn op het plafond waar de rails komt te hangen
Stap 2 (wandrails): teken een lijn boven het raam, waar de rails komt te hangen. Controleer of de lijn waterpas loopt.
Stap 3: Bepaal waar de plafond- of wandsteunen komen te hangen. Hier wordt straks de rails ingeklikt. Maak elke 50 cm een gaatje in wand of plafond. Vul de gaten met een plug.
Stap 4: Schroef de wand- of plafondsteunen vast in de pluggen.
Stap 5: Klik de rails in de steunen.
Stap 6: Bevestig de gordijnen in de rails.